De historie van de Kurt Carlsen

Kapitein Carlsen


– Van 1953 tot 1990 –

De eerste motor strandreddingboot (msrb) Kurt Carlsen die werd gestationeerd in Noordwijk  – van 1953 tot 1990 – is terug in Noordwijk en is volledig gerestaureerd. nu wordt ze ingezet als varende (museum) motor strandreddingboot. Daarmee herleeft een stuk historie van Noordwijk als reddingstation en wordt die geschiedenis bewaard voor de toekomst.

– Kapitein Carlsen –

Kapitein Carlsen is wereldberoemd geworden door eind december 1951 tot begin januari 1952 voor de kust bij Falmouth, meer dan een week, met nog een ander bemanningslid op zijn gekapseisde en zinkende vrachtschip, de Flying Enterprise, aan boord te blijven. Uiteindelijk moest hij dat opgeven toen het vrachtschip toch zonk.

De Flying Enterprise met slagzij voor de kust bij Falmouth, Engeland

– Geschonken –

De Kurt Carlsen is, zoals bij veel reddingboten gebeurde – en wat nog steeds voorkomt – geschonken door een vermogende particulier. Dat was Bernhard van Leer, de toenmalige directeur eigenaar van de Van Leer Vatenfabriek. Van Leer vernoemde de boot niet naar zichzelf (dat deed hij later wel met de schenking van een grotere havenreddingboot) maar naar een zeemansheld uit die tijd. Dat was de Deense kapitein Kurt Carlsen.

[facebook layout=”standard”/]

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *