Stichting Kurt Carlsen

– Van 1953 tot 1990 –

De eerste motor strandreddingboot (msrb) Kurt Carlsen die werd gestationeerd in Noordwijk  – van 1953 tot 1990 – is terug in Noordwijk en is volledig gerestaureerd van 2010 tot 2013 en een officiel varend nautisch monument. Nu wordt ze ingezet als varende (museum) motor strandreddingboot. Daarmee herleeft een stuk historie van Noordwijk als reddingstation en wordt die geschiedenis bewaard voor de toekomst.

 

– Kapitein Carlsen –

Kapitein Carlsen is wereldberoemd geworden door eind december 1951 tot begin januari 1952 voor de kust bij Falmouth, meer dan een week, met nog een ander bemanningslid op zijn gekapseisde en zinkende vrachtschip, de Flying Enterprise, aan boord te blijven. Uiteindelijk moest hij dat opgeven toen het vrachtschip toch zonk.

 
 
 
 

De Flying Enterprise met  zware slagzij voor de kust bij Falmouth, Engeland. Uiteindelijk gaat ze ten onder.

– Geschonken –

De Kurt Carlsen is, zoals bij veel reddingboten gebeurde – en wat  nog steeds voorkomt -geschonken door een vermogende   particulier. Dat was Bernhard van Leer, de toenmalige directeur   eigenaar van de Van Leer Vatenfabriek. Van Leer vernoemde de   boot niet naar zichzelf (dat deed hij later wel met de schenking van een grotere havenreddingboot) maar naar een zeemansheld uit die tijd. Dat was de Deense kapitein Kurt Carlsen