Onderdelen van Zee egel gaan weer glimmen

Restauratie status:

Onze trouwe Zeeëgel is vorige winter inzetbaar gemaakt door de fa. Ploegmakers uit Brabant en afgelopen zomer heeft het beestje ons niet in de steek gelaten. De reparaties betroffen de vervanging van grotere onderdelen, bijvoorbeeld een gebroken veer om de track op spanning te houden. Dat konden we zelf ook niet reviseren.
Onze “hoofdtractordrijver”, Marc Duijndam, is sindsdien zo gehecht geraakt aan zijn egeltje dat hij – in goed overleg met het bestuur – de tractor zo goed als geheel gestript heeft. Op de foto zie je dan ook een heel kaal egeltje.
De hoofdassen zijn gedemonteerd (er moet er nog één gestraald worden) en de afdichtingen van de lagers van de kleine steunwielen die daaraan worden bevestigd (“Bellow’s” genaamd), zijn inmiddels allemaal vernieuwd.

De benzinekraan van de aparte startmotor is vernieuwd. De hele waterdichte onderbak en het verenpakket zijn verwijderd, schoongemaakt, gestraald en weer geschilderd. De radiator, zowel die van de koelvloeistof als van de oliekoeler is vervangen door een nieuw exemplaar.
En nu noem ik alleen de grotere klussen. Het opbouwen van alle schoongemaakt en geschilderde onderdelen is net begonnen dus het egeltje krijgt weer langzaam haar oude vorm terug.
Als laatste zoeken we nog een goede oplossing voor ‘straatvriendelijke’ tracks. Nu deden we dat door extra houten blokken te monteren, zodat de stalen strips de bestrating niet kunnen beschadigen. Die slijten nogal hard, dus zoeken we naar een duurzamer oplossing.
De dagen worden al langer, Marc krijgt steeds meer haast. Het komt goed zegt hij, en op tijd. Hulp krijgt hij o.a. van Rob Jansson, Rinus Noort en Roel van Zuijlen.
We helpen op de dinsdagen waar we kunnen.
En wat dat betreft, we zijn weer afgestapt van de wisselende klusavond. Het is nu weer terug naar gewoon de dinsdagavond. Zo lang het niet vriest. “

Benieuwd naar de foto’s, klik dan even naar de gallery.