Unieke reddingboten meren af in Lemmer

LEMMER – In de binnenhaven van Lemmer meren komend weekend, 26 september 2015, 24 voormalige reddingboten af. De historische vaartuigen nemen deel aan het jaarlijkse evenement van de Nautische Vereniging Oude Reddings Glorie (ORG). De reddingboten zijn eigendom van musea, stichtingen of bevinden zich in particulier bezit.

Voor het eerst zal de reddingboot Zeemanshoop in origine gedaante aanwezig zijn. Deze boot uit 1925 deed na haar actieve periode jarenlang dienst als motorjacht, toen het van een stuurhuis en het nodige comfort was voorzien. Eigenaar Jaap Boersma van Ameland liet dit historierijke schip het afgelopen jaar in oorspronkelijke staat restaureren. Ook werd weer een Kromhout gloeikopmotor uit het begin van de vorige eeuw geplaatst. De Zeemanshoop schreef in de meidagen van 1940 geschiedenis door met 42, voornamelijk Joodse vluchtelingen, naar Engeland over te steken.

Ook de zeil/roeireddingboot L.A. Buma van Moddergat presenteert zich voor het eerst. Het ruim negen meter lange houten scheepje werd gebouwd van een legaat dat de Makkumse industrieel L.A. Buma in 1876 aan de reddingmaatschappij beschikbaar stelde. De Buma werd na haar actieve periode verbouwd tot zeiljacht en bevindt zich thans ook weer in originele staat. De huidige thuishaven is Lauwersoog.

De vloot van de Oude Reddings Glorie druppelt vrijdag 26 september de Lemsterbaai binnen. Vanaf 14.30 uur worden de schepen naar binnen geschut. Met scheepsgetoeter worden de Zeemanshoop en L.A. Buma als nieuwkomer in de ORG-vloot feestelijk verwelkomd. Ook legendarische reddingboten als de Insulinde, Dorus Rijkers en Brandaris zijn het weekend present, net als de oudste motorreddingboot ter wereld, de J.W.H. Rutgers van Rozenburg uit 1907.

Zaterdagmorgen houden de leden van de ORG hun jaarvergadering in hotel de Wildeman, waarna de schepen worden opengesteld voor publiek. Gelijktijdig is er een jaarmarkt op de Korte- en Langestreek, die mede mogelijk wordt gemaakt door de winkeliersvereniging van Lemmer en door de gemeente De Friese Meren. Ook worden scheepsmodellen van reddingboten tentoongesteld.

De schippers/eigenaren vertellen graag over hun schepen, die grote waarde hebben als nationaal maritiem erfgoed. Enkele van de aanwezige vaartuigen worden in de winterperiode nog steeds door de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) ingezet om in noodgevallen tijdens ijsgang uit te kunnen varen. Ook de actieve reddingboot van Lemmer, de Anna Dorothea is zaterdag present. Zondagmorgen keren de schepen terug naar hun respectievelijke thuishavens.

Kom dus gezellig even langs, wij zijn er met de Kurt Carlsen bij!

Download (PDF, 416KB)